Píseň mého srdce

Žil byl jeden bylinkář, Radil, až měl svatozář. Vyléčil vše – kolena i ledviny, jen kupujte jeho byliny. Takhle pěkný to byl lhář.

Není léčitel jako léčitel

Časopis Meduňka nám již léta nabízí různé varianty alternativního léčení. Většina článků, v nichž jsou rozhovory s těmi, kteří prosluli svou vlastní léčebnou metodou, tuto metodu samozřejmě chválí a vyzvedává. Jiní léčitelé teprve začínají s něčím naprosto novým, co zde ještě nebylo, je to neobvyklé a tak se to snaží také obhájit. Vlastně by se dalo říci, že všechny články o léčitelství nebo obdobných metodách jsou pochvalné.

Vedle toho si můžete pořídit seznam všech léčitelů u nás a vybrat si kohokoli dalšího. Většina lidí však obvykle dá na doporučení někoho, koho zná a komu bylo evidentně pomoženo od nemoci – aspoň jak on/a tvrdí. Jinak jsou tu ještě tak šokující léčebné prostředky, že není pochyb o tom, že vyléčí vše.

Tak je psáno v přiložených, barevných letácích, na internetu a reklamách i v jiných časopisech. Čas od času se totiž objeví nějaký „trhák“, který všichni kupují a vychvalují. V tom už není příliš velký rozdíl od mamutích farmaceutických firem, které se předhánějí v nabídce, hlavně prostřednictvím známých herců, sportovců, modelek nebo usměvavých starých lidí, ba dokonce bezelstných dětí. Jistě mi dáte za pravdu, že ve všech případech jde především o obchod, snahu prodat a vydělat na trpících nemocných.

Esoterické léčitelství

Stejně tak mi dáte za pravdu, že všechny nemoci jsme si vlastně zavinili sami. Někdy je těžké se k tomu dopracovat, spíše však je těžší to přijmout. Na tom je založeno léčení esoterické, šamanské, psychologické, spolu s regresní terapií, rodinnými konstalacemi či karmou pracujícími  léčiteli. Pracují hlavně s energiemi, pročišťují čakry, jemněhmotná těla, auru, či rodinné zatížení apod.

Musíte si uvědomit, že vše má někde svou příčinu. Ta je ve Vás , vašem dětství, případně pochází od rodičů, může být ve výchově, v dědičném založení, minulém životě nebo dokonce záleží na konstalaci hvězd při vašem zrození.

Poslední dobou narůstají počty jasnovidných žen i mužů, věštkyň, kartářek, psychotroniků pracujících s kyvadlem, virgulí a dalšími zajímavými pomůckami. Obvykle převažují ženy, neboť bývají od přírody citlivější.  

Komu věřit?

Léčitelů jakéhokoli druhu je již tolik, že není problém nějakého nalézt, obzvláště když mají mnoho inzerátů v časopisech i na internetu, nebo se dali dokonce do služeb televize, která si v noci přivydělává tím, že lidé volají na uvedená čísla začínající číslicí „9“ za velké minutové sazby. Jejich pomoc, stejně jako u doktorů, je však velmi rozdílná. Někteří u každého naleznou výběr ze 2-3 chorob, na ty mu dají byliny, tinktury nebo i tablety, nějaké zlepšení nastane – často psychologického druhu, když si je vsugerujeme, ale není trvalé.

Obdobně to bývá i u amuletů, prstenů, kreseb, které nosíte na sobě – nebo je máte doma v jakékoli podobě a pravidelně je musíte zase čas od času za peníze dobíjet. Nic proti těmto metodám nemám. Vše určitě funguje – i já je využívám. Ale je tu otázka, do jaké míry, jak dlouho a jak u koho.

Ve středověku a vůbec v těch dávných dobách se takový předmět vyráběl velmi dlouho, za přesně daných astrologických i dalších podmínek pro konkrétní osobu a určitě fungoval, když to jeho tvůrce uměl. Něco jiného je jít si dnes koupit amulet, náramek, kámen, a jiné zajímavosti do esoterického obchodu pro nějaké znamení, které jsou jen všeobecně platné. Tady by se už dalo diskutovat o působení těchto předmětů. Snad ještě stojí za úvahu, pokud vám je požehná opravdový mistr.

Co tedy dělat?

Zde je těžká rada. Jsou zajisté poctiví bylinkáři, kteří pečlivě vyrábějí své léčivé čaje a další prostředky. Nejdůležitější ze všeho je však správně stanovit diagnózu. Víte, že toho často nejsou schopni ani odborní lékaři s mnoha diagnostickými přístroji a rozbory. To už každý bylinkář nemusí umět a člověk třeba potřebuje ve směsi právě pro sebe změnit určité byliny a jejich poměr.

Ještě těžší je to u esoterických léčitelů. Ti vám dokáží namluvit cokoli, přímo vsugerovat a ovlivnit vás obdobně jako psychologové. Pak si vás stejně tak pěkně udržují a vy pořád docházíte a platíte – a obvykle hodně peněz. Vždyť jde o duchovní metody, kde se pracuje ve vyšších, až nejvyšších úrovních a ne jen s nějakými bylinami! Tito léčitelé si s vámi rádi povídají, pořád vše rozebírají a často s vámi i manipulují. Není divu, že se vám normální lidé vysmějí, jak jste hloupí, že se jim s důvěrou svěřujete a oni toho kolikrát i zneužívají a vyprávějí o vás druhým.

Mluvím velmi kriticky z vlastní zkušenosti nebo i zkušeností druhých, které znám. Ale neznamená to, že odsuzuji bylinkáře, energetické léčitele, věštkyně apod. Jen je třeba být opravdu obezřetný a dokázat rozlišit tu křehkou hranici, kdy začnete být zneužíváni. Zde je každá rada drahá, protože aby byl výsledek, musí být také vzájemná důvěra. Takže záleží v této svobodné volbě jen na vás, zda vás vaše intuice dobře vede za tím pravým léčitelem, který k vám přistupuje, stejně jako vy k sobě.

Praví léčitelé jakéhokoli druhu, jsou jako duchovní učitelé pokorní, především slouží, zbytečně nemluví a nemají zájem o velkou publicitu, s tím souvisí určitá skromnost, která nemá potřebu se povyšovat. Mluví za ně jejich činy a výsledky. Přeji vám, abyste je nalezli a také, aby se vám podařilo žít ve zdraví. 

A na závěr vám přidám ještě jeden limerick ze života: „Nejlepší je ze všech lidí jenom psycholog. Zbaví vás všech závislostí, zbaví vás všech drog. Jenom jedna zůstane pak vám, věřte mi – já vím, co povídám –Ten váš skvělý psycholog.“ Jiří Mazánek

Píseň mého srdce